Lewiston 4

Tobias Ingemarsson

Studieresor till Kanada, USA, Irland, Skottland och England.

Stipendiat 2017

Inledning

Under mitt år som stipendiat var målet att utforska exportmarknader  där Kvarnstrands idag inte är stora. Jag  har gjort två resor till olika världsdelar. Den första till Kanada och USA och den andra resan till Irland, Skottland och England.

Den första resan – Kanada och USA

I slutet av november 2017 startade vår första resa. Med mig som resesällskap hade jag David Kvarnstrand, VD  och Mats Klevtun, produktspecialist hyvleri. Vår första anhalt var flyg till Montreal via Amsterdam där vi hyrde en bil och rullade norr ut till en ort som heter Roberval.  Vid tidpunkten var det 20 minusgrader i detta område.  Här besökte vi en tillverkare Hyvelmaskiner som heter Gilbert. Detta är den ledande tillverkaren i världen inom höghastighetshyvling. Maskinerna de tillverkar matar från 400m/min upp till 1200m/min. Vi träffade försäljningschefen som heter Heidi Danbrook men fick även diskutera med ägaren och diverse tekniker om våra unika produkter. Vi hade ett bra möte och detta har gett oss affärer efter besöket. I nuläget har vi levererat produkter till ett ordervärde på ca 500 000:- och mer kommer att komma.  

Andra saker vi kom fram till under besöket var att vi i framtiden ska ställa ut tillsammans på mässor i USA och att vi även ska få vara representerade i deras nyhetsbrev som går ut till kunder över hela världen.  Heidi Danbrook besökte oss även när vi ställde ut i Göteborg i Augusti.

På den andra delen på denna resa begav vi oss till nordvästra USA för att besöka en sågverkskoncern vid namn Idaho Forest Group.  Hela koncernen sågar ca 2 300 000m3/år och vi besökte två av de största enheterna, Laclede och Lewiston.  Vi fick träffa platscheferna på respektive anläggning och blev bemötta på ett oerhört professionellt sätt. Vårt mål var att presentera två av våra unika produkter som innefattar Castor och Klyvfräsar. Intresset var stort vi förklarade fördelarna med att använda våra typer av verktyg. En av de bästa egenskaperna som vi berättade om är att elförbrukningen kan minska med upp till 35% och då de har otroligt stora motorer i dessa maskiner ger det dem snabbt stora besparingar.

Det som har hänt efter besöken är att vi har levererat en uppsättning med Castor verktyg, ordervärde ca 230 000:-. Detta är de största verktyg Kvarnstrands har producerat någonsin. Kunden har fått dessa verktyg och är väldigt nöjda. De kommer att testa samma verktyg på en av deras andra anläggningar och de har redan spridit ordet om våra produkter inom koncernen. Vår utmaning just nu är att investera i utrustning som klarar av dessa vikter i vår egen produktion. Framtidstron över denna marknad från Kvarnstrands sida är väldigt stor och vi ser med tillförsikt fram emot att denna marknad ska växa framöver.

 

 

Bilder från resorna

Laclede
Ö nfl 1
Lewiston 3
Gilbert 1
castor usa 1

Den andra resan - Irland, Skottland och England

I april gick nästa resa avstapeln. Denna gång till de brittiska öarna och första anhalt var Cork på Irland. Med mig på denna resa hade jag min kollega Patrik Wester som tidigare haft en del kontakt på denna marknad. Här besökte vi en sågverkskoncern vid namn Glennon Brothers. På denna marknad märkte vi att konkurrensen är väldigt lik den vi har på vår hemma marknad. Vi träffade platscheferna i Cork, Longford och Troon (Skottland). Vi hade bra möten och på denna marknad presenterade vi hela vårt produktsegment. Vi fick god respons och samtal pågår om hur vi ska kunna ta oss in till en större del på denna marknad. Såhär långt har vi inte gjort några affärer efter besöket men vi är övertygade om att med lite mer insatser och fortsatt dialog har vi stor möjlighet att bli en stor aktör även här. 

Den sista delen av resan besökte vi Storbritanniens största sågverk i Dalbeattie (Skottland). De ingår i den största koncernen på denna marknad, BSW Timber.  Här träffade vi deras Senior Saw Doctor, Gary McCaig och vi hade bra samtal om möjliga sammarbeten. Vi hoppas och tror att vi i framtiden kommer att få leverera produkter till dem. 

Avslutningsvis åkte vi till London för en helg i fotbollens tecken och ett besök på Selhurst Park i södra London var inplanerat. Här såg vi Crystal Palace slå Brighton i en fantastisk atmosfär.

Slutord

Jag vill avsluta med att tacka Peter Josephsson och Wernerstipendiet för denna fantastiska möjlighet. Detta är något jag alltid kommer att vara stolt över och tycker att det är fantastiskt att vem som helst har möjlighet att bli nästa stipendiat. Sedan vill jag tacka Kvarnstrands och mina kollegor där som har gjort resorna möjliga och tillsammans gjort dem framgångsrika och roliga.

Wernerstipendiet
C/O MP Bolagen
ATT: Peter Josephson

Box 3
574 21 Vetlanda

peter.josephson@wernerstiftelser.se