Peter_Thomsen

Peter Thomsen

Studieresor till Tyskland och USA. Stipendiat 2013

 

Reseskildring Wernerstipendiet 2013

Målsättning och syfte
Som jag skrev i min ansökan till Werner stipendiet så är målet att genom företagsbesök bilda mig en uppfattning om hur man som verktygs- och komponentleverantör kan utnyttja servopress teknikens många fördelar vid tillverkning av plåtkomponenter och på så sätt spara verktygskostnad och produktionstid vilket skapar en nödvändig konkurrensfördel i en pressad bransch.

Detta ville jag göra genom företagsbesök hos verktygsmakare, plåtkomponent tillverkare och presstillverkare ute i världen.

Första resan
Min Första studieresa gick till regionen kring Frankfurt, Tyskland. 31/3-5/4 2014
Heru Tool and Die, Lennestadt: Verktygsfirma som tillverkar 90% av sina verktyg till servopressar och som ligger långt fram teknikmässigt. Den använder en 630 tons servopress i sin utprovning av verktyg och även till viss produktion.

Metalsa, Bergneustadt: Mexikanskt ägt företag som tillverkar plåtkomponenter i flera fabriker runt om i världen. Tittade på deras tillverkning i framföralt deras stora transferpressar, men även på hur man hanterade produkter och skrot. De står inför en investering av en 1600 tons servopress.

Gräbener, Netphen-Werthenbach: Presstillverkare av servodrivna knäledspressar. Ingår i Schuler Group.

Presswerk Struthütten: Plåtkomponent tillverkare som i sin produktion använder servodrivna knäledspressar.

Schuler, Erfurt: Presstillverkare av alla sorters pressar samt att de ligger mycket långt fram vad gäller utvecklingen av servopressteknik. De har gjort stora utvecklingsstudier kring pressning i både servopressar och konventionella pressar. Den största besparingen som finns inom området ligger i hur man som operatör programmerar pressen och däri sparar produktionstid genom att öka slag/minut utan att påverka bearbetningshastigheten. Av de tester som Schuler gjort genom åren åt både sig själva och åt kunder så ligger den genomsnittliga tidsbesparingen på ca: 30 %. Att sedan servopressen gör av med mindre energi jämfört med en vanlig mekanisk- eller hydraulpress är bara ett plus.

Mycket lärorik resa till ett varmt och grönskande Tyskland som avslutades i Frankfurt.

Andra resan
Min andra studieresa gick till regionen kring Nashville, TN, USA. 23/6 – 5/7-2014
Metalsa, Elisabethtown, Kentucky: Har 2 st 2000 tons servo pressar I drift I sin fabrik I Elisabethtowm I Kentucky. Tillverkade stora avancerade delat till i huvudsak Ford F150 i stora volymer.

Feintool, Antioch,Tennessee: Har en 1600 tons servopress I produktion. De tillverkar mycket komplexa detaljer till bl a automatväxellådor till bilar.

E&E, Athens, Tennessee: 1250 tons servopress i production idag. Tillverkar diverse detaljer till chassi och kaross till Amerikanska och japanska biltillverkare.

Resan till USA var mycket bra. Skapade bra kontakter på mina besök, fick med mig mycket bra idéer och intryck hem.

Fick även chansen till att uppleva det sprudlande Downtown Nashville fyllt av musik, ett Las Vegas som aldrig sover och det pulserande storstadslivet i New York som avslutades med firandet av 4th of July, Independence day.

Sammanfattning
Har genom studieresorna fått en bra bild av möjligheterna med den nya tekniken och vilka förbättringar andra har kunnat uppnå. Jag är helt övertygad om att detta kommer att vara till stor hjälp för mig i framtiden. Har samtidigt fått många värdefulla kontakter runt om i världen som kommer att vara till stor nytta i kommande projekt.

På det personliga planet så har jag fått göra fantastiska resor, uppleva och se platser som inte hade varit möjliga utan detta stipendiet.

Vill avsluta med att tacka Werner von Seydlitz stiftelsen, Vetlanda Rotaryklubb och AB Beslag & Metall för att jag fått möjligheten att genomföra denna resa.

Wernerstipendiet
C/O MP Bolagen
ATT: Peter Josephson

Box 3
574 21 Vetlanda

peter.josephson@wernerstiftelser.se