Maria_w

Maria Grandelius

Studieresor till London och Milano. Stipendiat 2010

 

Syfte och mål
I min ansökan av Wernerstipendiet uppgav jag följande syften och mål med mina resor:
Vårt mål var att skapa nya kontaktnät inom olika möbel- och designområden och att inspireras av nyheter och trenderna. Vi ville inspireras och se möjligheterna inom inredning och möbeldesign med olika material så som textilier, glas, aluminium, papper och trämaterial. Att som yrkesfotografer då också kunna se vad man kan göra för andra mönster kollektioner i form av fotografi samt ta del av de allra senaste världs-katalogerna inom dessa områden gav oss inspiration och ligga i framkanten även för våra kunder i Sverige och Småland.

Resor
Jag åkte den 23-26/9 tillsammans med min kollega Richard Lindor till London Design week vi åkte med en grupp från Möbelriket Småland. Gruppen i sig, var för oss ett nytt högintressant kontaktnät som arbetar inom just de områden där vi vill bredda oss.

Tillsammans besökte vi ett flertal mässor och showrooms runt om i London under fyra dagar. De som vi fann mest inspirerande och givande var de sk. ”greenrooms” där unga, icke ännu etablerade designers visade upp sina alster. En enorm kick att se alla okonventionella lösningar av såväl vardagsdesign som nytänkande produktdesign där man använder olika material på nya sätt och med mönster från både fotografi, illustrationer och mera som konstverk.

Möbelmässan i Milano var den !4-18/4 där jag åkte ensam med gäng från möbelriket till världens största möbelmässa i Milano. Denna mässanläggning är så stor så här hade jag stora fördelar att resa i grupp med människor som varit där tidigare. Denna mässa är till skillnad från London design week ett forum för de största jättarna att visa upp sig och sina framtida designlösningar. Även här fanns mängder av showrooms ute på stan av både små och stora designers och deras kreativa idéer.

Här fick jag bevisat för mig att DUOs tankar om design, fotografi och konst är på rätt spår och inte bara behöver sluta som just tankar.

Sammanfattning
Resorna har gett energi till att starta ett flertal projekt som vi tidigare gått och burit på.

Bland annat tryck av våra fotografier på textilier som resulterat i en kuddkollektion som presenterades på Möbelmässan i Älvsjö under februari. Den finns just nu i såväl Stockholm som Oslo i olika butiker. Vi materialtestar och jobbar med flera olika produkter inom textil, trä, och plåt med fotografi och design. Produkter tänkta till såväl privat och offentliga miljöer. Några är i ett känsligt läge och får inte nämnas här, men om allt går i lås så kommer fler DUO produkter snart att se dagens ljus. Dessutom diskuterar vi samarbete med några av deltagarna från Möbelriket Småland.

Vi i DUO Fotografi är mycket nöjda med de möjligheter inspirationer som stipendiet gett oss.

Ett stort tack!
Maria Grandelius & Richard Lindor
DUO Fotografi inredning art

Wernerstipendiet
C/O MP Bolagen
ATT: Peter Josephson

Box 3
574 21 Vetlanda

peter.josephson@wernerstiftelser.se